Om
Om
PROGRAMMET



Åben ÅRGANG er et landsdækkende skræddersyet talentudviklingsforløb til dig, der ønsker at skabe din egen kortfilm (fiktion: live-action eller animation).
I Åben ÅRGANG kan du udforske og udvikle dine fortælleevner, møde andre, der deler interessen for at skabe film og få hjælp til at forme din egen stemme til en overbevisende filmfortælling.
Gennem et engagerende undervisningsforløb vil forskellige dygtige undervisere fra branchen undervise dig i alle de forskellige aspekter af at lave film, samt i hvordan du udvikler din egen idé.
Manusforfatter Karina Dam vil være med gennem hele undervisningsforløbet og bl.a. give dig hjælp og vejledning til at skrive manuskript til din kortfilm. Derudover får du hjælp fra en faglig konsulent og en producer-buddy – du kan læse mere nedenfor.
Du vil blive knyttet til det af de fire filmværksteder i Aarhus, Viborg, Odense eller København, du bor tættest på. Her får du masser af råd og vejledning til din kortfilm, adgang til professionelt udstyr samt 25.000 kr. til at dække udgifterne til produktionen af din kortfilm.
Programmet lægger vægt på at skabe rammer for fællesskab og netværk gennem hele forløbet, hvor du kan tale og sparre med de øvrige deltagere.
Åben ÅRGANG består af tre faser:
Fase 1: Forberedelse
Fase 2: Produktion
Fase 3: Premiere og næste skridt
Du kan læse mere om de forskellige faser længere nede på siden.

Fase 1
Fase 1
FORBEREDELSE

Karina Dam er uddannet fra Den Danske Filmskoles manuskriptlinje i 2003. Hun har skrevet på serier som Ulven Kommer, Herrens Veje, Arvingerne og Skruk. Hun har desuden mange års erfaring med mentorforløb på Den Danske Filmskole, hvor både idé, potentiale og proces vægtes i talentudviklingen af kommende filmmagere.

Stine Likodelle er en afro-dansk manuskriptforfatter og instruktør, og studerer i øjeblikket på Den Danske Filmskole. Siden hun blev færdig som elev ved produktionsselskabet Zentropa i 2020, har Likodelle arbejdet på flere projekter, samt arbejdet aktivt for mere repræsentation og mangfoldighed i den danske filmbranche. Likodelle blev i 2024 bestyrelsesmedlem i Danmarks Film Akademi (Robertprisen). Inden da sad hun i bestyrelsen i WIFT (Women In Film & TV). Derudover er Likodelle er mentor for up and coming minoritets filmskabere og arbejdet med talentudvikling.

Alexander Saul er en autodidakt manuskriptforfatter og instruktør, og er igang med sin tredje kortfilm gennem Filmværksted København. Udover sine egne film, underviser han i at pitche, og er konsulent på andre kortdokumentarer og fiktionskortfilm. Han vil vise hans seneste kortfilm Sygt Forelsket og fortælle om rejsen fra idé til lærred.

Mathias Broe er uddannet filminstruktør fra Super16. Han bevæger sig både inden for fiktion og dokumentar, og inddrager ofte teater- og performance traditioner i sine værker. Afgangsfilmen ‘Amfi’ vandt en Robert for bedste korte dokumentar i 2020. I 2025 havde debutfilmen ‘Sauna’ verdenspremiere på Sundance Film Festival i World Cinema Dramatic Competition samt europa premiere på Göteborg Filmfestival. Mathias underviser unge filmskabere på bl.a. Super8, 18Frames, Møn Filmhøjskole, og Rødkilde Teaterhøjskole. Derudover arbejder han som kunstnerisk konsulent og har været ansat som filmkonsulent på Filmværksted Aarhus.
I den første fase skal du arbejde med at videreudvikle din idé og skrive manuskript til din kortfilm.
Sammen med de andre deltagere i Åben ÅRGANG gennemgår du et fælles undervisningsprogram om hvordan man skriver og laver film, som bl.a. undervises af Karina Dam og en bred vifte af gæsteundervisere.
Der skabes et trygt og inspirerende læringsforløb, hvor du kan udvikle din personlige stemme og de værktøjer, som du har brug for, når du skal lave en film, som tager udgangspunkt i din egen idé og blik på verden.
Igennem undervisningen skal du arbejde med din idé og udvikle den fra idé til film. Du undervises i, hvordan du skriver manuskript, scener og karakterer, og hvordan du skruer din historie sammen til en engagerende fortælling.
Undervisningen vil bestå af inspirationsoplæg, praktiske øvelser og individuel udviklingshjælp.
Undervisningen finder sted i København, Aarhus og Odense over seks undervisningsdage fordelt på tre weekender (3 to-dags workshops) med hjemmeopgaver indimellem hver workshop. Undervisningen foregår i følgende weekender:
• D. 16.-17. august på Filmværksted København
• D. 6.-7. september på Filmværksted Aarhus
• D. 27.-28. september på Filmværksted Odense
Du skal kunne deltage i alle tre workshops.
Du får betalt dine udgifter til transport samt overnatning, hvis du ikke bor i den by, hvor workshoppen finder sted.
Efter fællesundervisningen får du rådgivning fra Karina Dam, som også er manuskriptkonsulent på Åben ÅRGANG. Karina Dam vil give dig feedback og hjælpe med at udvikle manuskriptet til din kortfilm.
Fase 2
Fase 2
PRODUKTION


I denne fase skal du optage din kortfilm eller lave din animatic med tilbud om hjælp fra en producer-buddy.
Din producer-buddy er en erfaren person fra et af filmværkstederne (der selv arbejder med kortfilm eller animation), som vil hjælpe dig med at samle et hold og gøre klar til, at I skal optage, klippe og færdiggøre kortfilmen eller animatic. Du bliver tilknyttet et af de fire filmværksteder i enten Aarhus, Viborg, Odense eller København, afhængigt af hvor i landet du bor. Her kan du få råd, vejledning og masser af støtte samt låne professionelt udstyr og faciliteter.
Er der et særligt område, hvor du har brug for at dygtiggøre dig (f.eks. til personinstruktion eller andet), er der også mulighed for at få individuel hjælp til det fra en faglig konsulent.
Derudover modtager du 25.000 kr. til at lave din kortfilm, som kan bruges på at dække diverse udgifter i forbindelse med produktionen.
Fase 3
Fase 3
PREMIERE OG NÆSTE SKRIDT

I den sidste fase afholdes en fælles premiere for alle de færdige kortfilm eller animatic på Åben ÅRGANG
Derudover vil du blive præsenteret for, hvilke muligheder du har for at tage det næste skridt ind i filmbranchen, nu hvor du står med din færdige kortfilm eller animatic. Vil du f.eks. fortsætte på en filmuddannelse? Starte et praktikforløb? Lave en ny kortfilm? Eller noget helt fjerde? Alt det kan du høre meget mere om ved afslutningen af Åben ÅRGANG.